Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, bierze udział w procesie podziału komórek.
Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kozieradka i karczoch działają korzystnie na metabolizm i poziom lipidów we krwi. Chrom i kozieradka wpływają na poziom glukozy we krwi.
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, zębów, skóry. Witamina C jest też dobrym antyoksydantem, wspiera właściwą pracę układu odpornościowego. Przyczynia się też do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz prawidłowych funkcji psychologicznych.
Ginkgo biloba pomaga zachować słabnącą z wiekiem pamięć i funkcje poznawcze. Bacopa moniera może mieć działanie poprawiające pamięć krótko- i długotrwałą.